Τι ακριβώς σημαίνει επαγγελματίας φωτογράφος γάμου; Γιατί να επιλέξεις έναν επαγγελματία φωτογράφο γάμου;

Τι ακριβώς σημαίνει επαγγελματίας φωτογράφος γάμου; Γιατί να επιλέξεις έναν επαγγελματία φωτογράφο γάμου;

Ο επαγγελματίας φωτογράφος γάμου ή βάπτισης ή προϊόντων ή οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας, δεν πληρώνεται μόνο για το τελικό προϊόν που είναι η φωτογραφία, αλλά και για τον χρόνο του, τον εξοπλισμό του, για τις γνώσεις του, την εμπειρία του, καθώς και για τις ατέλειωτες ώρες εργασίας μπροστά στους υπολογιστές του. Οι περισσότεροι άνθρωποι, έχοντας στο μυαλό τους την εικόνα του επαγγελματία φωτογράφου, πιστεύουν πως το μόνο που κάνει είναι να σπαταλά μερικές ώρες και να πατάει τα κουμπάκια της μηχανής του. Αλλά αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Η δουλειά από μία φωτογράφηση γάμου ή φωτογράφηση βάπτισης ή φωτογράφηση προϊόντων που φαίνεται πως διαρκεί δύο ώρες, όχι μόνο δεν τελειώνει εκεί αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη συνέχεια. Γι’ αυτό θα προσπαθήσω να το αναλύσω, εξηγώντας κάτι που είναι παρεξηγημένο.

1. Χρόνος.
Μπορεί να το βλέπεις σαν μια δίωρη απασχόληση, αλλά αυτό που δεν σκέφτεσαι είναι ο χρόνος που χρειάζεται: να προετοιμαστεί, να φτάσει στο ραντεβού του, να εναρμονιστεί με τον πελάτη του και να τον ψυχολογήσει, να εκτιμήσει την κατάσταση και το περιβάλλον της φωτογράφισης, να κάνει τη δουλειά του σωστά, να μεταφέρει τα αρχεία του στον υπολογιστή με τάξη και ασφάλεια,να τα επεξεργαστεί δουλεύοντας με πολύπλοκα προγράμματα, να οργανώσει λεπτομερώς το σύνολο των εργασιών του προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να παραγγείλει τα υλικά που χρειάζεται, να τα ταξινομήσει, να δουλέψει γρήγορα αλλά και με σύστημα. Πέρα από αυτό, πρέπει να έχει πάντα ενημερωμένο το επαγγελματικό του προφίλ, να επικοινωνεί με τον πελάτη ή με νέους πελάτες, να συναντιέται μαζί τους για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ανάθεσης εργασιών, να έχει οργανωμένο το χώρο εργασίας του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην επεξεργασία που χρειάζεται για να αποδώσει στην τελική φωτογραφία το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο χρόνος που χρειάζεται τον βγάζει τις περισσότερες φορές εκτός προγράμματος. Ειδικά όταν η δουλειά που έχει να διεκπεραιώσει είναι ένας γάμος.

2. Εξοπλισμός
Ο επαγγελματίας φωτογράφος δεν συμβιβάζεται με την ποιότητα του εξοπλισμού του. Αγοράζει πάντα επαγγελματικό εξοπλισμό, ξοδεύει χιλιάδες επί χιλιάδων ευρώ προκειμένου να έχει ό,τι του χρειάζεται (τα τελευταία μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, επαγγελματικούς και εξιδεικευμένους φακούς, εξοπλισμό φωτισμών για κάθε περίσταση, εξοπλισμό studio, σύγχρονους και ισχυρούς υπολογιστές, υψηλής ανάλυσης βιντεοκάμερες, αξεσουάρ και άλλα πολλά). Εκτός αυτών, αγοράζει τα προγράμματα που χρησιμοποιεί για το postprocessing και βέβαια εξελιγμένα συστήματα αποθηκευτικών μέσων (κάρτες μνήμης, σκληρούς δίσκους κλπ).

3. Επιχειρείν
Ο επαγγελματίας φωτογράφος, συμμετέχει σε σεμινάρια και workshop, ώστε να βελτιώνει συνεχώς την οπτική του και την αισθητική του, συμμετέχει σε φωτογραφικές κοινότητες / συλλόγους, που τον βοηθούν να ανοίγει τους δημιουργικούς και κοινωνικούς του ορίζοντες και του δίνουν την δυνατότητα να προβάλλει τη δουλειά του. Δύο ταξίδια τον χρόνο σε πόλεις του εξωτερικού, όπου χτυπάει η καρδιά της φωτογραφίας, είτε σε καλλιτεχνικό είτε σε τεχνολογικό επίπεδο, είναι περισσότερο από απαραίτητα. Και φυσικά δεν χάνει καμία μεγάλη και σοβαρή διοργάνωση εντός συνόρων.
Είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τις συμμετοχές του με υψηλά ποσά, για να μπορεί να παρακολουθεί όλα αυτά, πληρώνει για την συμμετοχή του σε λογαριασμούς φωτογραφικών υπηρεσιών μέσω internet, για την κατασκευή ιστοσελίδας της επιχείρησής του, πολλές φορές ακόμα και δικηγόρους για θέματα που προκύπτουν (π.χ. περιπτώσεις πνευματικών δικαιωμάτων). Tέλος πολύ απλά, πληρώνει για το ενοίκιο της επιχείρησής του και όλα τα πάγια έξοδα που η ενοικίαση ενός επαγγελματικού χώρου συνεπάγεται.

4. Ικανότητες
Ο επαγγελματίας φωτογράφος, εκτός του ότι πρέπει να είναι άριστος γνώστης της δουλειάς του, πρέπει να είναι Διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησής του, σύμβουλος μάρκετινγκ, οικονομικός σύμβουλος, πωλητής, παραγωγός, διαφημιστής,αγοραστής, διαπραγματευτής, άριστος γνώστης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφίστας, μοντέρ, ρετουσέρ, γνώστης του διαδικτύου και ποικίλων ηλεκτρονικών προγραμμάτων, να έχει υψηλή αισθητική, πολλές φορές δε, πρέπει να γίνει και διακοσμητής, στυλίστας, διοργανωτής και πολλά άλλα. Μέσα από όλα αυτά, διατηρεί ένα υψηλό επαγγελματικό προφίλ, που του επιτρέπει να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή.
Επίσης πρέπει να είναι άριστος χειριστής του άγχους και της υπερέντασης, που προκύπτουν από την μοναδικότητα των γεγονότων που φωτογραφίζει. Τα περισσότερα γεγονότα φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης δεν μπορούν να επαναληφθούν…άρα δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Για αυτό απευθυνόμαστε στον εκπαιδευμένο επαγγελματία φωτογράφο.
Η δουλειά του φωτογράφου είναι μια υπεύθυνη, τεχνική και εξειδικευμένη εργασία, πάνω σε εξειδικευμένα μηχανήματα και στρεσογόνες πολλές φορές συνθήκες εργασίας και ο πελάτης πληρώνει την εμπειρία, τις γνώσεις και την αισθητική αποτύπωση της εργασίας, που αναθέτει στον επαγγελματία φωτογράφο.

5. Συμβιβασμοί
Ο επαγγελματίας φωτογράφος ΔΕΝ συμβιβάζεται. Παρέχει πάντοτε το καλύτερο που μπορεί. Δεν αρνείται κανενός είδους ανάθεσης εργασίας. Μπορεί – και πρέπει – να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε μέρος για να διεκπεραιώσει την εργασία που του έχει ανατεθεί, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μεταφέρει και τον εξοπλισμό που κρίνει απαραίτητο, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξοδεύει τον πολύτιμο χρόνο του, για τον πελάτη του. Δύσκολα έχει ελεύθερο χρόνο και άνετη προσωπική ζωή. Τον περισσότερο χρόνο της ημέρας, τον καταναλώνει πάνω στη δουλειά του. Είναι αδύνατον να αναλάβει πάνω από μια δουλειά την ίδια στιγμή, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει και δεύτερη δουλειά για να αυξήσει το εισόδημά του.

6. Τεχνολογία
Ο επαγγελματίας φωτογράφος έχει εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, πάντα σε ετοιμότητα και αυτό σημαίνει πως πρέπει να δουλεύει πάντα σωστά. Εκτός αυτού, είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί την τεχνολογία και την εξέλιξη των ψηφιακών μέσων της εικόνας και να είναι πάντοτε «update» . Πρέπει να βρίσκει τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες του πελάτη του. Ο εξοπλισμός του δεν είναι ο ίδιος με ενός «χομπίστα». Χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία (η οποία είναι πανάκριβη), ανανεώνει τακτικά τον εξοπλισμό του, καθώς η εξέλιξη των ψηφιακών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι ραγδαία. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πόσο γρήγορα απαξιώνονται οι υπολογιστές,που τους είχαμε πληρώσει μια περιουσία και πολύ γρήγορα δεν συμβαδίζουν με τις αυξανόμενες ταχύτητες και τεχνολογίες (βλ.επεξεργασία RAW αρχείων, FullHD εικόνα, 3D, 4K, σε λίγο 8K, κ.λ.π.,κ.λ.π.).
Ταυτόχρονα με όλα αυτά βέβαια, αλλάζουν και τα προγράμματα επεξεργασίας (software), πράγμα που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συνεχόμενη εκπαίδευση.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα του imaging δεν τρέχουν…καλπάζουν! Η στρουθουκαμηλική λύση, δηλ. να κλείνουμε τα μάτια μας σε κάθε τι το καινούργιο που μας παρουσιάζει η βιομηχανία του imaging, μάλλον αφορά τους αεριτζήδες φωτογράφους, που πάνε για μία αρπαχτή, και που συνήθως δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα αυτό παρά μόνο κάθε Σαββατοκύριακο.

7. Εμπειρία
Ο επαγγελματίας φωτογράφος έχει ένα τρομερό αβαντάζ που τον κάνει να ξεχωρίζει αμέσως: την εμπειρία του. Είναι σε θέση να γνωρίζει μεγάλο αριθμό πραγμάτων που μπορούν να φανούν χρήσιμα τόσο στον ίδιο, όσο και στον πελάτη του. Μπορεί να συμβουλέψει τον πελάτη του για το καλύτερο, το οικονομικότερο ή το πρακτικότερο μέρος του θέματος που τον απασχολεί. Ξέρει τι θα πετύχει και τι μπορεί να πάει λάθος.

8. Μοναδικότητα και Ποιότητα.
Ο επαγγελματίας φωτογράφος έχει το δικό του προσωπικό στυλ φωτογράφισης ενώ ταυτόχρονα έχει ένα ευρύτατο πεδίο σε τρόπους λήψης και τεχνικών. Ξέρει πώς να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες προκειμένου να παρουσιάζει πάντοτε κάτι «φρέσκο».Όσο για την ποιότητα των φωτογραφιών του, αυτή είναι πάντοτε εξαιρετική, τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από καλλιτεχνικής.

9. Απόδοση
Στον επαγγελματία φωτογράφο ισχύει μια αρχή: «Ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Ο πελάτης του είναι σίγουρος πως αυτό που έχει πληρώσει, αξίζει και με το παραπάνω στο θέμα της ποιότητας. Και οι δύο επίσης γνωρίζουν πως, είναι σχεδόν μηδενικό το ενδεχόμενο «λάθους», δεν γίνεται να επαναληφθεί το ίδιο θέμα και να φωτογραφηθεί ξανά, όπως και το ότι ο πελάτης εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση του επαγγελματία προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε αποτυχία.

10. Βοηθοί και συνεργάτες
Ο επαγγελματίας φωτογράφος μπορεί να έχει μια μικρή ομάδα συνεργατών και βοηθών, που του εξασφαλίζουν την επιτυχία στο τελικό αποτέλεσμα. Εννοείται ότι όλοι τους, πληρώνονται από τον ίδιο για τις υπηρεσίες που του προσφέρουν. Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα περάσει από το μυαλό σας η σκέψη «γιατί να πάω σε επαγγελματία αφού θα πληρώσω περισσότερα», σκεφθείτε όλα τα παραπάνω.

Συμπεράσματα
Οι περικοπές για οικονομικούς λόγους στην εποχή μας, πρέπει να γίνονται και το λογικό αυτό είναι. Λογικό δεν είναι να γίνονται επιλεκτικές περικοπές (π.χ. φωτογράφος) και να δίνουμε ένα σκασμό λεφτά σε στολισμούς, πυροτεχνήματα και ό,τι άλλο θα προκαλέσει τον ενθουσιασμό του κοινού. Όταν υπάρχει οικονομική στενότητα, ισχύει για όλα και όχι για μεμονωμένα πράγματα. Αλλά στην εποχή που ζούμε και που όλα είναι του φαίνεσθαι, ο δύστυχος ο φωτογράφος φαίνεται μόνο μία ώρα στην εκκλησία. Οι υπόλοιπες ώρες εργασίας του δεν φαίνονται. Άρα θα πρέπει να πληρωθεί με λιγότερα χρήματα. Συνειρμός ( ας μην τον χαρακτηρίσω ) από άσχετους που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμά μας.
Σίγουρα ο επαγγελματίας φωτογράφος πρέπει να δώσει επιλογές στον κάθε πελάτη ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα πακέτα κάλυψης μυστηρίων, για να μπορεί ο πελάτης να διαλέξει αυτό το οποίο μπορεί να πληρώσει. Εκπτώσεις στην δουλειά μας δεν γίνονται και δεν θα πρέπει να γίνονται, γιατί όπως είπα και παραπάνω έχουμε να κάνουμε με μια τεχνική και καλλιτεχνική δουλειά που απαιτεί γνώσεις, χρόνο και ακριβό εξοπλισμό που πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.
Θα πρέπει όλοι μας που υπηρετούμε τη φωτογραφία, να την διαφυλάττουμε και να προστατεύουμε τον χώρο μας σε ένα δύσκολο περιβάλλον οικονομικής ανέχειας.

© 2019 Studio Dedes

About Γιώργος Δέδες

Είμαι ο φωτογράφος Γιώργος Δέδες, ιδιοκτήτης του Studio Δέδες και μένω στην Αθήνα. Η φωτογράφηση γάμου, η φωτογράφηση βάπτισης και η φωτογράφηση προϊόντων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Διαθέτοντας δύο επαγγελματικούς χώρους στο νομό Αττικής, ένα ιδιόκτητο και μοντέρνο στούντιο φωτογραφήσεων στην Αθήνα εξειδικευμένο και σε φωτογράφηση προϊόντων κι ένα φωτογραφείο κατάστημα λιανικής στα Μεσόγεια, είμαι διαθέσιμος να αναλάβω τη φωτογράφηση του γάμου σας ή τη φωτογράφηση της βάπτισης σε οποιοδήποτε μέρος της Αττικής, της πανέμορφης επαρχίας μας, των νησιών μας αλλά και του εξωτερικού.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!!